Warsztaty kulinarne i ekonomiczne w ramach PO PŻ 2014-2020 – Podprogram 2016
W dniu 10 stycznia 2017 roku w sali Samorządowego Centrum Kultury w Morawicy realizowane były działania towarzyszące finansowane z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2016.
Celem działań towarzyszących jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji odbiorców pomocy żywnościowej w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, przekazanie niezbędnej wiedzy i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, zdrowego odżywiania się, racjonalnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.
W ramach działań towarzyszących zrealizowano :
- warsztaty kulinarne
- warsztaty ekonomiczne „Ekonomia gospodarstwa domowego”
W warsztatach uczestniczyli członkowie rodzin zakwalifikowanych do udziału i otrzymujących wsparcie w formie paczek żywnościowych.
W ramach warsztatów kulinarnych beneficjenci wzięli udział w przygotowywaniu potraw po okiem doświadczonego kuchmistrza. Podczas warsztatów uczestnicy chętnie dzielili się doświadczeniami i pomysłami jak przyrządzić posiłek. Uczestnicy przyrządzili potrawy z wykorzystaniem produktów żywnościowych otrzymywanych w ramach Programu oraz produktów sezonowych. Zajęcia zakończono degustacją przygotowanych dań.
Podczas warsztatu „Ekonomia gospodarstwa domowego” poruszono tematykę dotyczącą ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego. Beneficjenci wzbogacili swoja wiedzę z zakresu ekonomii, racjonalnego planowania budżetu domowego, uwzględniającego wszelkie koszty i przychody rodziny.
Uczestnicy wychodząc z zajęć byli uśmiechnięci i zadowoleni, pozytywnie oceniali potrzebę realizacji takich działań.